Skvallret med senaste nytt

Skvallret med senaste nytt

Om Skvallret

Här "skvallras" det om vad som är på gång eller om vad som hänt.
Alla besökare kan naturligtvis delta med kommentarer till inläggen.

Är du medlem i B-ViS och vill skriva egna inlägg skicka ett mail till Leif Bength på adressen leif-bength@telia.com så får du ett eget inloggningskonto. Skriv bara vilken medlemsorganisation i B-ViS som du företräder samt ditt eget namn.

Till B-ViS hemsida

B-Vis upphör

FörenligtPosted by Leif Bength Tue, October 31, 2017 05:10:59

Det är snart över för B-VIS (Bonäs-Våmhusföretagare och föreningar i Samverkan). Det är 17 år sedan som VIS bildades, Våmhusföretagare i Samverkan, och den registrerades år 2002. Det dröjde inte länge förrän man tog med även föreningar och hela Bonäs också. Under åren har vi haft ca. 50 medlemmar, det visar hur livaktiga verksamheter det finns i byarna i Mora.

Målet var att uppmärksamma Våmhus och Bonäs och även att bidra med medel ifrån Leader. Åtskilliga projekt har gagnat byarna, informationstavlor med kartor, blomkorgar, rastbord, gärdesgård som prydnad vid dåvarande ICA i Våmhus. Första Våmhusdagen hölls redan 2003, men den har växt till att omfatta en hel vecka med olika programpunkter, Trivselveckan. B-VIS medlemmar har haft olika aktiviteter under veckan. Det trycktes en turistbroschyr, Välkommen till Bonäs och Våmhus år 2005, med nytryck 2007.

Vi har bidragit med anslagstavla i Myran, en inbjudande skylt vid nedfarten från Grönklitt, en webbsida för bygden från år 2009 i Leif Bengths regi. Styrelsen började diskutera möjligheten att ge ut en DVD skapad från gamla privata filmer och Kenneth Sparr fick i uppdrag till att göra den. Åter användes Leader bidrag. De finansierade även lekanordningar på Våmåbadet, extra belysning i Våmhus Bygdegård, DVD’n Glimtar från förr, annonser och utskick. I flera år kunde B-VIS bekosta fyrverkerier vid sista-april firandet vid Bygdegården.

De senaste sex åren har B-VIS gett ut en telefon- och servicebroschyr till alla hushåll, med medlemslistor.

DVD filmen blev mycket uppskattad, varför det utkom även en likadan film med intalad dialekt, bonäsmål och våmhusmål. År 2015 utkom Glimtar från förr, del 2, ”En resa genom decennier”.

Trivselveckorna har blivit mer och mer populära och vi i styrelsen räknar med att de kommer att fortsätta av egen kraft även utan föreningens medverkan. Enda skillnaden blir nog att det inte kommer någon gemensam annonsering. Webbsidan kommer också att upphöra.

En del DVD finns fortfarande att köpa hos Handlar’n, på Myrans Hemslöjd och Gammelgården.

Varför slutar man med ett så framgångsrik företag? En del av styrelsen har varit med och jobbat ideellt sedan starten, andra har varit med länge och har andra engagemang också. Det var förhoppningen att andra idealister skulle uppenbara sig, men så har inte skett. Då får man lägga ner. Vi kan bara hoppas att de föreningar och företag som finns kommer att blomstra länge ännu.

Joanna Svensson, sekreterare och organisatör

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.