Skvallret med senaste nytt

Skvallret med senaste nytt

Om Skvallret

Här "skvallras" det om vad som är på gång eller om vad som hänt.
Alla besökare kan naturligtvis delta med kommentarer till inläggen.

Är du medlem i B-ViS och vill skriva egna inlägg skicka ett mail till Leif Bength på adressen leif-bength@telia.com så får du ett eget inloggningskonto. Skriv bara vilken medlemsorganisation i B-ViS som du företräder samt ditt eget namn.

Till B-ViS hemsida

Womus´n

FörenligtPosted by Leif Bength Tue, June 18, 2013 09:48:34
Lagom till midsommar kommer nummer 41 av Womus´n. Den ges ut av Bonäs-Våmhus pensionärsförening. I början var ambitionen så stor att den kom ut med två nummer årligen.

Två huvudsyften kan noteras. För det första att stärka det historiska medvetandet, för det andra att så långt det är möjligt slå vakt om dialekten. I år är många bidrag skrivna på våmhusmål

Att vårt minne är kort får vi många belägg för. Bertil Sparr, flygintresserad, skriver om ett Spitfire spaningsplan, som 1953 störtade väster om Orsasjön. Piloten räddade sig genom att hoppa ut med fallskärm men landade i en tall och måste hjälpas ner. Det är också 60 år sen Gustav VI Adolf besökte Våmhus och skrev sitt namn på en sten vid Sockenstugan

Våmhusborna är ett resande folk. Folkdanslagen reser till Italien, körerna till Minnesota och pensionärerna till Norrköping. Lars-Erik Matsson berättar om en resa på Transsibiriska järnvägen, som han gjort tillsammans med Birger Magnusson.

Uno Sparr skriver om sin far, Jordgubbs-Lasse, som hade stora jordgubbsodlingar men blev korgmakare och skapade Våmhusstjärnan.

Lite unikt är det med bidrag från tre generationer. Karin Hed har gjort utdrag ur en dagbok, som hennes far Bälter Erik skrev, när han gjorde lumpen i Boden, 1915. Karins son Johan är det som skriver om Minnesotaresan.

Detta är bara några axplock ur en mycket läsvärd Womus´n.

Kommittén som gjort den har bestått av Birgit Gunnars, Ingrid Larsson, Ellen Näsén , Anita Svensson och Eivor Zetterlund.


Mvh
Erik Svensson

  • Comments(0)//skvallret.b-vis.se/#post76