Skvallret med senaste nytt

Glimtar från förr - del 2Kulturligt

Posted by Leif Bength Mon, April 20, 2015 15:37:59

Ett smakprov ur filmen Glimtar från förr - del 2


Glimtar från förr - del 2

Blog image

Your mobile does not support playing flash video.

B-Vis senaste nyttFörenligt

Posted by Leif Bength Mon, April 20, 2015 08:43:14

Bonäs-Våmhus i Samverkan ger ut en ny DVD- Glimtar från förr, del 2. Den har producerats av Kenneth Sparr med material från filmer i privat ägo som lämnats in för digitalisering. På Sparr Studio finns över 100 timmar film arkiverat som skall bevaras för framtiden.

Filmen skildrar mycket av vardagslivet på gårdarna och i fäboden, men även hur nya tiden bryter in, med den tidigaste elproduktion och verkstadsarbetet i Östnor. Det finns även en del intervjuer med bybor som har gått ur tiden. Våmhus bygdegård syns med Våmhus Revyn och sista-aprilfirandet.

Den nya DVDn presenterades på B-VIS årsmöte. Maria Sparr lämnade över ordförandeskapet till Jan Matsson. För övrigt återvaldes ledamöterna, och ny ersättare blev Christer Loo.

Bland annat röstade man för att stödja Bygdegårdens sista-aprilfirande med bidrag till fyrverkerierna. Man kommer också att ge ut servicekatalog över medlemmarnas verksamheter som skall delas ut till alla hushåll i Bonäs och Våmhus. Många av medlemmarna bidrar med olika evenemang och erbjudanden under Trivsel Veckan v. 28.

Blog image
Joanna Svensson
gm Leif Bength

Företagarfrukost med Mora kommunFöretagligt

Posted by Leif Bength Mon, May 19, 2014 18:27:24

Hej alla B-VIS medlemmar, företagare och föreningsmänniskor!

Som ni sett i Mora Tidning onsd. 14 så är ni bjudna på Företagarfrukost av Mora kommun. Det kommer att äga rum den 28 maj kl. 7.30-9.00 i Våmhus Bygdegård.

Det är förhandsanmälan till liselott.hansson@orsa.se. Missa inte tillfället att komma och berätta om er verksamhet för oss andra och för kommunens näringslivsutvecklare.

Det börjar brinna i knutarna för våra utskick, evenemangsbladet och Telefon och service katalogen. Ett villkor att komma med i katalogen är att medlemsavgiften är betald.


Gå in på vår webbsida och kolla dina uppgifter i adresslistan. Skicka eventuella rättelser till mig. Har du evenemang för sommaren eller trivselveckan måste jag ha dem snarast.

Hälsningar,

Joanna S.Våmhus Gammelgård - En pärla!Förenligt

Posted by Leif Bength Tue, May 13, 2014 10:27:43

Våmhus Gammelgård är en pärla för bygden och av nationell intresse, tro det eller ej. Här kan man ännu se de gamla hantverken, korgmakeri och hårarbete. Man hoppas på en utveckling där även andra slöjdarter skall kunna visas.

Det hela bedrivs av Våmhus Hembygdsförening som nyligen haft sitt årsmöte.
Bengt-Åke Rehn valde att avgå som ordförande efter sju år på posten. Han blev avtackad för sitt arbete som ordförande, men lät samtidigt meddela att han kommer att engagera sig i föreningens arbete även framöver. Till ny ordförande valdes korgmakaren Erik Kajander. Styrelsen består, utöver Erik, av Hans Zetterlund (kassör), Anita Sjöberg, Anna Krång, Joanna Svensson, Kerstin Clasén-Franzon och Helen Martis. Suppleanter är Bo Ohlsson, Eva Svensson, Sara Sjöberg, Lizzy Gullo, Bengt-Åke Rehn och Fredrik Lovéus.

Då Gammelgården har daglig verksamhet från midsommardagen fram till mitten av augusti behövs det många fler än dem i verksamheten. Bland annat behöver man några som vill bedriva den dagliga serveringen. Även volontärer som sköter guidning och försäljning i butiken behövs. Det sistnämnda kan vara en trevlig syssla för hembygdsintresserade pensionärer eller semesterfirande.

Pia Matsson valde att avsluta sina uppdrag. Hon har under många år varit en central person inom föreningen och lagt ner otaliga timmar på verksamheten. Föreningen tackar för hennes insatser.
Under årsmötet utsågs Hans Eklund till årets korgmakare och Anita Sjöberg till årets hårkulla. De båda hantverkarna kommer att motta utmärkelsen under Gammelgårdens midsommarfirande.

Årsmötet diskuterade även föreningens framtida arbete. Tack vare att föreningen fått medel från Trängsletbidraget, finns det förutsättningar att utveckla verksamheten. Redan till sommaren kommer arbetet med att renovera bryggan och byggnaderna på Gammelgården att påbörjas.

Blog imageBilden: Bengt-Åke Rehn och Erik Kajander

/Joanna

VårfestFörenligt

Posted by Ingrid Larsson Mon, March 31, 2014 21:15:09

Vårfest

Lördagen den 12 april kl.17.00 håller Våmhus-Bonäs pensionärsförening
vårfest i Våmhus bygdegård.
Pensionärsföreningen firar 45-års jubileum.

Björn Wass och Kjell Thiger underhåller. Märta Olmats står för maten.
Föreningen bjuder på tårta till kaffet. Lotterier som vanligt.

Välkomna!