Skvallret med senaste nytt

Skvallret med senaste nytt

Om Skvallret

Här "skvallras" det om vad som är på gång eller om vad som hänt.
Alla besökare kan naturligtvis delta med kommentarer till inläggen.

Är du medlem i B-ViS och vill skriva egna inlägg skicka ett mail till Leif Bength på adressen leif-bength@telia.com så får du ett eget inloggningskonto. Skriv bara vilken medlemsorganisation i B-ViS som du företräder samt ditt eget namn.

Till B-ViS hemsida

Glimtar från förr - del 2

KulturligtPosted by Leif Bength Mon, April 20, 2015 15:37:59
Ett smakprov ur filmen Glimtar från förr - del 2


Glimtar från förr - del 2  • Comments(0)//skvallret.b-vis.se/#post87

Våmhusmålträffar?...

KulturligtPosted by Leif Bength Tue, January 07, 2014 10:20:07
I Orsa har dom börjat med ossmålsträffar för att hålla orsadialekten levande. Kan detta vara något för oss i Våmhus? Se nedan om tankarna i Orsa...

Ett språk som inte talas försvinner

Karin Ohlsén och Eva Olander tillhör två olika generationer av orsamålstalare. Båda har talat orsamål från tidigaste barndom med sina föräldrar, mor- och farföräldrar och andra i släkten. Karin som gick i skolan på 40-talet talade orsamål även med nästan alla sina jämnåriga.

Fram till mitten av 1900-talet var det vanligt att folk talade mål i byarna, och det var nog ingen som tänkte på att det skulle kunna försvinna. Redan i slutet av 1960-talet var situationen en annan, och idag är det få unga som alls talar dialekt. 1969 bildades Ossmolslag för att försöka bevara så mycket som möjligt av det gamla språket.

Idag träffas ett tjugotal personer från olika orsabyar två gånger i månaden för att på olika sätt arbeta med orsamålet och tala med varandra på dialekt. När språket används sällan är det ett bra sätt att lära sig mera och utveckla sitt kunnande.

Karin Ohlsén har länge fascinerats av hur olika ord och uttryck används. Hon har i Ossmolslag samlat och skrivit ner sina upptäckter i över 15 år. Eva Olander, som studerat nordiska språk och dialektforskning i Uppsala, flyttade hem till Orsa för tio år sedan. När hon fick se Karins anteckningar, tyckte hon att det måste göras någonting av dem. Tillsammans skapade de ordboken Orsaord på nästan 500 sidor som utkom 2010 och sålde slut inom ett år.

Arbetet med orsamålet har dock inte stannat av, och Karin och Eva har nu gjort en omarbetning av materialet och utökat informationen och även lagt till fler teckningar gjorda av Ernst Grandell från Viborg på 1930-talet. De gjordes ursprungligen som illustrationer till Dalmålsordboken, ett arbete utfört av Lars Levander och Stig Björklund.

Som komplement till ordboken har Karin och Eva även sammanställt en CD med prov på orsamål, Orsaröster. Det är intressanta avsnitt om fäbodlivet, givmildhet, slakt, julottefärd, trolldom, kolning, smide och spelmansstämmor. Det fina är att man kan samtidigt läsa texterna och om man vill, stanna upp och kolla på svenska i det medföljande texthäftet också.

Karin och Eva ser med vemod på att få uppleva, hur deras modersmål försvinner under deras egen livstid. Men de är samtidigt entusiastiska och lyckliga över att ha fått arbeta med att dokumentera och beskriva sitt modersmål. Och det är ännu inte för sent att lära sig förstå och tala orsamål. Eva berättar att hon bestämde sig redan på BB för att bara tala orsamål med sin nyfödda dotter. Barn kan lätt lära sig att behärska flera språk om de får chansen.

De har även tagit fram en ny ordbok, se bilden.

/Joanna

  • Comments(0)//skvallret.b-vis.se/#post79

Trivs i Våmhus

KulturligtPosted by Leif Bength Tue, July 09, 2013 11:23:46
Det är Trivselvecka i Våmhus och Bonäs med många trevliga arrangemang.

Redan välbesökt är utställningen ”Gjort för att hålla-nytt hantverk på gammalt vis” som visas av våmhuskullan Anna Krång och hennes sambo Fredrik Lovéns. Båda är skickliga hantverkare som studerat på Sätergläntan.

Anna kan mycket mer än hårarbete, hon kan väva, och svarva, m.m. Fredrik är likaså mångkonstnär även om smide är hans främsta intresse. Dessa flitiga ungdomar har planerat kurser på Gammelgården i Våmhus denna vecka, på onsdagen kan ungdomar komma och lära sig slå med lie och på torsdagen kan man pröva på att bila timmer.

Till söndagens evenemang på Gammelgården har de ställt i ordning en gammal svarv som Anna skall arbeta vid och Fredrik skall smida. Då är det också korgmakartävling och mycket mer. Den avbrakade majstången skall ersättas med en ny och det blir folkdans av Våmhus folkdanslag.  • Comments(0)//skvallret.b-vis.se/#post77

Midsommar på Gammelgården

KulturligtPosted by Leif Bength Sun, July 01, 2012 13:45:51

Årets midsommarfirande på Gammelgården var väldigt trevligt och i fint väder. Pia Matsson blev utsedd till årets hårkulla och Erik Kajander till årets korgmakare.

Några talande bilder...

Fina bilder tagna av Joanna Svensson

  • Comments(0)//skvallret.b-vis.se/#post66

Glimtar från förr

KulturligtPosted by Leif Bength Wed, June 20, 2012 20:52:00

Eller "Jenn titt attyvy". som det heter på vår dialekt, är ihopsamlade filmklipp från Bonäs och Våmhus från 1930 - 1980.

En film som visar en svunnen tid hur människor levde och arbetade i Bonäs och Våmhus från slutet av 20-talet och fram till mitten av 70-talet.

Filmen finns att köpa på Våmhusmacken, Myrans hemslöjd och Våmhus hembygdsgård mm. Den är producerad både på Svenska och i Dialektversion.

Axplock ur Glimtar från förr på Youtube

  • Comments(0)//skvallret.b-vis.se/#post65
Next »